Egy kastély titkos élete

Egy kastély titkos élete

Kávéillat és Kismackó csoki

Ilyen volt a kastély egykori büféje

2020. november 05. - Egy kastély titkos élete

5_xviii_kkk.jpg

Büfé a kastély bejáratánál, 1986. A fotó jobb oldalán Krima Lászlóné osztályvezető nővér. (Fotó: Kirchhofer-Nagy Zsuzsanna, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye.)

A gödöllői kastély főépületében 1958 szeptemberében alakították ki a Fővárosi Tanács szociális otthonát. Azért, hogy még komfortosabbá tegyék az idősek életét, a kastélyban büfét is üzemeltettek a főbejárattól balra, ahol kapható volt minden: felvágott, kávé, cigaretta, édesség, alkohol.

„Amikor jöttünk haza az oviból, először oda mentünk be. Ott mindig kisebb társasági élet volt. Egy akkori, hagyományos élelmiszerboltnak nézett ki. Szemben, meg jobbra a pult volt, mindenféle finomsággal: alkohol, csokoládé, dohány, balra pedig kettő vagy három asztal, ahol kávézgatni meg iddogálni lehetett. Apukám többször bevitt oda, és akkor kaphattam én is csokit, meg némi szeszt... Nem, természetesen csak csokit!” (Emőkey Balázs)

„A kisbolt a főbejáratnál! Én a kedvenc csokimra emlékszem Mókus csoki volt!” (Gáspárné Földi Krisztina)

„A büfé a bejárati kapu mellett olyan volt, mint egy kincseskamra! Szinte mindent lehetett kapni: kávé, csoki, desszert, italok. Olyan isteni kávéillat volt, amelynek a mai napig az orromban érzem az illatát. Mennyi Africana csokit és Kismackó szeletet kaptam a néniktől!” (Pintér-Vén Orsolya)

 Kaján Marianna

 

 

A kastélyban működő szociális otthon és laktanya életéről további érdekességek az új, ingyenesen megtekinthető állandó kiállításunkban!

A kastély titkos élete (1950-1990)

new_exhibition_1.jpg

new_exhibition_5_k.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kastelytitkoselete.blog.hu/api/trackback/id/tr10016274736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása