Egy kastély titkos élete

Egy kastély titkos élete

KÁLYHA A CSOMAGTARTÓBAN

Kalandos történetű tárgyaink

2021. május 04. - Egy kastély titkos élete

Műtárgyaink a legtöbb esetben igen kacskaringós utakon kerülnek be a kastély múzeumi gyűjteményébe. Így történt ez az egyik kályhánkkal is, amelynek darabjai egy nyári péntek délután egy autó csomagtartójából kerültek elő…

doczi_imre.jpg 

A gödöllői kastély a II. világháború során jelentősebb sérülést nem szenvedett, ám a berendezési tárgyak java az épületből eltűnt, mivel ezeket helyben megrongálták, eltüzelték, elszállították, eladták, élelmiszerre cserélték. A kályhák többsége is erre a sorsra jutott. A kastély termeinek felújításakor az enteriőrök nem maradhattak kályha nélkül, így más múzeumoktól kölcsönzött darabokkal pótoltuk a hiányokat.

 Ezért is jelentett különösen nagy örömet, amikor a muzeológusok irodája előtt leparkoló autó csomagtartójából Dóczi Imre kiemelte az egyik kályhánk oromdíszét. A kályha Dányból érkezett vissza hozzánk 2009 júliusában, de előtte sokáig egy bagi házban fűtöttek vele. Tulajdonosa még a szovjet katonáktól vásárolta meg. Dóczi úrhoz már ajándékként került, s bár neki is nagyon tetszett a historizáló, kastély-enteriőrbe illő fűtőalkalmatosság, mégis úgy döntött, hogy visszaszállítja Gödöllőre, az eredeti helyére.

A szinte hiánytalan műtárgy restaurálás után a kastély 2010-ben megújított Gizella-szárnyába került, ahol az ajándékboltunk látogatói ma is bármikor megtekinthetik.

doczi_kalyha.jpg

Dóczi Imre a kályháért cserébe mindössze egy csésze kávét kért – de a kávé mellé azért egy két személyre szóló, állandó belépőkártyát is kapott.                                                                                                       

Faludi Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://kastelytitkoselete.blog.hu/api/trackback/id/tr116522336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása