Egy kastély titkos élete

Egy kastély titkos élete

Radimszky Balázs, avagy a „Rendező úr”

2019. január 23. - Egy kastély titkos élete

A gödöllői kastélyban korábban meghirdetett riportpályázat egyik résztvevője, amelyre a szociális otthon egykori főnővérével készített interjút. A kastély kiállítás-rendező projektjének keretein belül is több mint 10 órányi interjú-anyagot rögzített. A rendezői, írói, vágói és operatőri képességeivel gyarapította kis csapatunk szakmai tudását. 

portre_radimszky.jpg

Mi ragadott meg a filmek világában, miért kezdtél érdeklődni a filmezés iránt?

Mindig is tele voltam ötletekkel, elképzelésekkel. Folyamatosan kerestem, hogy mi az a hobbi, amiben ezeket meg tudnám valósítani. Ilyen keresés közben találtam rá a Youtube-ra és a videózásra. Innen pedig már csak egy lépés volt rájönni, hogy a komolyabb jellegű filmek azok, ahol megvalósíthatom az ötleteimet.

A projekt keretein belül te voltál a forgatókönyv-író és rendező, sőt gyakran még operatőrködtél is. A jövőben mennyire tudod elképzelni magadat ebben a szakmában?

Jelenleg csak ebben a szakmában tudom elképzelni magam, és szeretnék ebben az irányban továbbtanulni.

 rekla_m.jpg

Reklámfilm-forgatás közben. Mácsár Mátéval, Füstös Fruzsinával és Gentischer Gáspárral  

Mitől vált szenvedéllyé a forgatókönyv-írás, mikor tudtad már biztosan, hogy ez lesz a te utad, ez az, ami érdekel?

A forgatókönyv-írás nem vált szenvedéllyé és valószínűnek tartom, hogy nem is fog. Azt tartom az erősségemnek, hogy el tudom képzelni és beleélem magam abba, amit kitalálok. Látom magam előtt, mit, hogy szeretnék a kapni végeredményként. Ebből következik, hogy ami engem vonz, az a rendezés, a forgatókönyv-írás pedig csak egy szükséges elem, amit ha tehetném, lehet, hogy inkább másra bíznék.  

Rengeteg új embert ismertél meg, nagyon sok interjút vettél fel és még többet hallgattál végig, ha kell újra és újra, azért, hogy megtaláld a tökéletes részeket. Mi tette ezek közül a legnagyobb benyomást rád? Melyik interjú tetszett a legjobban?

A legjobban az orosz tolmáccsal készített interjú tetszett. Nem tudom, pontosan miért, lehet, hogy számított az, hogy az ő lakásában vettük fel, és a berendezés miatt, vagy csak az, amit mondott, az volt valamilyen módon érdekesebb, mint a többi, de a lényeg hogy ez fogott meg a legjobban.

 workshop.jpg

Kiállítástervezés, Mácsár Mátéval, Zámbori Leventével, Kőrösi Kingával 

A projektért iszonyatosan sok idődet áldoztad fel, mind a három csoport munkájából kivetted a részed, de, mégis: melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Nehéz lenne egyet kiemelni, mivel a legbüszkébb az egész munkámra vagyok, de ha muszáj lenne, akkor valószínű, hogy ez elkészült videók lennének azok, attól függetlenül, hogy a reklámról, a szentendrei tanulmányút összefoglalójáról, vagy éppen az interjúkról beszélünk.

skylark.jpg

Interjú a Skylark együttessel. Riporterek: Fazakas Vince, Mácsár Máté. Operatőrök: Hídi Szilveszter, Radimszky Balázs

 

Hogyan sikerült logisztikáznod az időddel, hogy a kiállítás-tervezés, ne menjen a barátok-család, iskola rovására? Hiszen több, mint 150 órád van benne.

A családom nyilván tudta, hogy ez sok időt fog igényelni, így előre ehhez igazítottunk, amit csak tudtunk, az iskola pedig szerencsére elég rugalmas volt ahhoz, hogy ebből ne legyen gond. A barátaim pedig a projekt kezdetekor még nem voltak olyan közeliek, hogy esetleg egy közös programot kelljen beilleszteni valamikorra. 

ke_pkereteze_s.jpg

Képkeretezés, Mácsár Mátéval

Mit szóltak a családtagjaid, barátaid, ahhoz, hogy részt veszel egy ilyen nagy munkában?

A családomról ismét elmondhatom, hogy nagyon támogatóak voltak és segítettek, ahol tudtak. A barátaim pedig vagy szintén dolgoztak a kiállításon, vagy akik pedig nem, azokat nem igazán érdekelte.

feste_s.jpg Készül a kiállítás zárófala. Mihóky Annával, Füstös Fruzsinával és Sára Somával

A munka során a sok tapasztalat, emlékek mellett, minimum két tucat új embert ismertél meg, ezek közül, vagy ezeken túl, mi volt a legjobb dolog, amit a projektnek köszönhetsz?

Az volt a legjobb, hogy olyan kapcsolatokra tettem szert, amelyek hosszú távon is hasznosak lehetnek, és olyan különböző embereket ismerhettem meg, akikkel egyébként valószínű soha nem is találkoztam volna.

Így, hogy már a legtöbb nagy eseményen túl vagyunk, mit gondolsz mi a legemlékezetesebb, legszebb emléked?

Ahogy már mondtam, könnyen beleképzelem magam helyzetekbe és szeretem, ha a valóság végül illik ehhez az elképzeléshez, és ez a projekt során egyszer történt meg, viszont akkor egy felejthetetlen élmény lett belőle. Ez pedig nem volt más, mint a kiállítás megnyitója, amire van, hogy még most hónapokkal később is visszagondolok.

megnyito_1.jpg

                     2018. november 7.: a megnyitó, Füstös Fruzsinával és Mácsár Mátéval                                                                                                

Füstös Fruzsina 

Fotók: Füstös Fruzsina, Tóth Péter, Gödöllői Királyi Kastély Archívuma

A „ZÁROLVA” című kiállításról bővebben ITT.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kastelytitkoselete.blog.hu/api/trackback/id/tr1714584586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása