Egy kastély titkos élete

Egy kastély titkos élete

SKYLARK ÉS ZIL - AVAGY BULI A SZOVJET LAKTANYÁBAN

2019. február 04. - Egy kastély titkos élete

1968, Gödöllő. Először fordult elő az országban, hogy magyar zenekar koncertet adott egy szovjet laktanyában. A frissen alakult Skylark együttes tagjai a laktanyával szomszédos utca egyik családi házába jártak össze próbálni. Nevüket a falon függő amerikai autós poszter ihlette. Vidéki fellépéshez kerestek szállítójárművet, és a nyelvtudásuk segítségével tettek egy próbát a szovjet katonaságnál is. Így érkeztek meg Gödöllőről Zsámbokra egy szovjet ZIL platóján. A kölcsönt aztán több koncerttel hálálták meg.

konyhasza_rny.jpg

A szovjet laktanya részlete a gödöllői kastélyban. Balra a kultúrhelyiség. Fotó: Fuszenecker Ferenc 

A gödöllői kastély „ZÁR(OL)VA” című időszaki kiállítását segítendő az együttes tagjai, Takács Sándor (gitár, billentyű), Soltész Tibor (basszusgitár) és Andó József (dob) visszaemlékeztek a különös eseményre.

csoportke_p.jpg

Andó József, Takács Sándor, Soltész Tibor 

„Jó hangulatot tudtunk csinálni. Akkori slágereket játszottunk. Az énekesnővel betanultunk olyan számokat, amiket ők nagyon kedveltek, pl. a Katyúsát. Mivel ezt oroszul elő tudtuk adni, rettenetesen értékelték. Tele volt az a nagy terem.” – mondja Soltész Tibor. A nagyterem a kiskatonák szálláshelye mellett, a kastély egykori, kultúr-célokra átépített konyhaszárnyában volt, a végében színpaddal. Itt működött a mozi is. 

skylark_-1.jpg

A Skylark együttes tagjai: Andó József, Soltész Tibor,Takács Sándor, Horváth Öcsi, Farkas György a gödöllői művelődési házban tartott koncertjükön

 „Érdekes, hogy azt a hat rendezvényt meg tudtuk csinálni, mert az egész országban nem lehetett. Mi voltunk az elsők és az utolsók, akiket beengedtek egyáltalán. Hogy miért vettek bennünket ilyen pozitívan, mai napig nem tudom. Negatív dolgot nem tudok mondani” – említi Takács Sándor, aki a koncertek kapcsán hosszan tartó barátságokat is kialakított. „Nagyon jó barátságok születtek, énnekem két vagy három, már nem emlékszem a nevükre, akik kijöhettek, nálunk voltak a lakásunkban, beszélgettünk, elmentünk sörözgetni.”

skylark_1.jpg

Takács Sándor, Zámbó Zoltán, Farkas György

 Soltész Tibor a laktanya közelében lakott, így pontosan emlékszik a négyóránkénti váltásra az őrtornyokban, és arra is, hogy a kiskatonák „hetente egyszer kimehettek fürödni, zárt alakzatban az egyetemi uszodába. Akkor azt ott lezárták, mert oda jártak tisztálkodni. Ez volt az egyedüli szórakozásuk nekik.”

o_rtorony.jpg

A laktanya egyik őrtornya. Fotó: Kirchhofer-Nagy Zsuzsanna 

A nevezetes koncertnek hirtelen és furcsán lett vége. Takács Sándor ezt így idézi fel: „Amikor már nagyon forrt a levegő, hogy ezek a kis szovjet gyerekek meg voltak őrülve, akkor be kellett fejezni a rendezvényt. Kiállt egy srác a pulpitusra, szólt valamit és abban a pillanatban zsupsz, kifelé. És akkor csönd.”

A Skylark együttes 1969-ben szűnt meg, tagjai azonban még évekig tovább zenéltek más formációkban vagy vendéglátóhelyeken. Dobosuk a mai napig aktív.

                                                                                                                      Faludi Ildikó

Készült: Fazakas Vince és Mácsár Máté interjúja alapján. Operatőrök: Hídi Szilveszter, Radimszky Balázs. 2018. július 14. Az interjú egy részlete megtekinthető a ZÁR(OL)VA című kiállításban.

skylark_riport.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kastelytitkoselete.blog.hu/api/trackback/id/tr414605510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása