Egy kastély titkos élete

Egy kastély titkos élete

A KASTÉLY TITKOS ÉLETE (1950-1990)

Időutazás a gödöllői kastély rendszerváltás előtti évtizedeibe

2020. szeptember 04. - Egy kastély titkos élete

 

fortepan_32502.jpg

A gödöllői kastély 1980 körül, fotó: Fortepan.hu

A közelmúlt is történelem. Felkutatása, megőrzése és bemutatása egy izgalmas lehetőség a generációk együttműködésére, a személyes sorsokból rajzolódó helytörténet közös értékké formálására. Ezzel a céllal kezdtünk bele 2018-ban abba az ifjúsági projektbe, ami több szempontból is rendhagyó volt.

Egyrészt: ekkor készítettünk először időszaki kiállítást azokról az évtizedekről (1950–1990), amikor a kastélyban egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya és idősek otthona. Másrészt: először vontunk be egy csapat diákot a kiállításrendezés és hasznosítás minden munkafázisába, úgy, hogy az eredmény az ő korosztályuk számára is befogadható legyen.

konyhasza_rny.jpg

A szovjet laktanya részlete. Fotó: Fuszenecker Ferenc

17 diákkal dolgoztunk együtt, és a készülő kiállítás remek lehetőség volt arra, hogy az utolsó pillanatban megkeressük a szemtanúkat és rögzítsük az emlékeiket. Az időszaki kiállítást 2018. november 7-től 2019. június 2-ig láthatták az érdeklődők.

6_interviewing.jpg

A tárlattal elnyertük az Év Kiállítása 2019 pályázat Különdíját, a projektért pedig 2019 szeptemberében Múzeumpedagógiai Különdíjat, 2020 májusában Európai Örökségdíj / Europa Nostra Díjat kaptunk.


en_dij.jpg

A 2018–2019-es ifjúsági projekt eredményeként összegyűlt tárgyakat és történeteket új helyen, új koncepció szerint mutatjuk most be, a témát kiegészítve a kastély rendszerváltás utáni felújításának állomásaival, eredményeivel. Az állandó kiállítást ez alkalommal is a fiatalokkal együtt hoztuk létre.

 

p1320139.jpg

fiuk.jpg

makettisztitas.jpg

   new_exhibition_1.jpg

 

new_exhibition_3.jpg

new_exhibition_2.jpg

new_exhibition_4.jpg

new_exhibition_5_k.jpg

img_7273.jpg

dsc_5711_k.jpg

dsc_5735_k.jpg

Fotók: Faludi Ildikó, Kaján Marianna, Király Gábor, Reményi Márton

 

Az új kiállítás 2020. szeptember 6-tól ingyenesen látogatható.

a_kastely_titkos_elete.jpg

 

europa_nostra.jpg

creativeeurope.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kastelytitkoselete.blog.hu/api/trackback/id/tr216188136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása